Incheiam articolul anterior despre mașini cu promisiunea că voi reveni curând asupra modului in care am achiziționat noua noastră masină. Deoarece am reușit să vindem nesperat de repede Skoda, tot nesperat de repede eram puși in situația de a găsi o alternativă viabilă din clasa MPV și in ciuda faptului consideram ca dificil operațiunea de a vinde o mașină, ulterior aveam să constat că este cel puțin la fel de greu să găsești una care să se incadreze in bugetul și doleanțele tale.
La momentul respectiv alternativele noastre de cumpărare a unei mașini erau după cum urmează: achiziționarea unei mașini din RO ( adusă special din afară de către samsari), găsirea unei mașini din clasa MPV printre prieteni și prietenii prietenilor ( slabe șanse datorită faptului că nu sunt prea mulți doritori de mașini cu 7 locuri la noi in țară), deplasarea mea in Germania pentru a lua dintr-un autohaus o mașină in limita bugetului și nu in ultimul rând achiziționarea mașinii printr-un site de licitații din Belgia. Am sperat să găsesc ceva convenabil folosind primele două variante insă din păcate prieteni și cunoștințe cu mașini de 7 locuri nu găseam iar ce mașini am gasit pe site-urile românești, după verificări la dealeri constatam că fuseseră întinerite la kilometrii parcurși. In aceste condiții vă puteți da seama că mi-a pierit tot cheful și determinarea să mai caut ceva pe plaiurile mioritice.
In consecință am inceput căutările pe site-ul de licitații. L-am accesat de sute de ori, la diverse ore, in diverse ipostaze, de pe laptop, tabletă sau telefon numai că voi da peste ceva care să se potrivească atât bugetului cât și nevoilor noastre. Așteptarea mi-a fost intr-un final răsplătită și au apărut pe rând două mașini care mă incântau și pentru care ne incadram și in buget. Prima dintre ele din păcate insă pentru noi am reușit să o pierd deoarece cineva licitase cu 100 euro mai mult iar pe cea de a doua in ciuda faptului că o câstigasem la un preț extrem de avantajos, proprietarul a decis să nu o vândă și să reia licitația in căutarea unui preț mai bun. Și cum in povești cea de a treia fată sau al treilea baiat, sau a treia incercare e cea mai cea și in cazul nostru a venit și cea de-a treia mașină. Acum eram pregătit să fac tot posibilul să fac cumva să nu o mai pierd. In ciuda faptului că motorizarea mașinii era una foarte performantă iar nivelul de echipare era de asemenea de top, licitația pentru ea pornea de la un preț care prevestea o creștere semnificativă. Insă lucrurile nu au stat așa din fericire pentru noi și am reușit să câștigăm mașina oferind un preț mai mare doar cu 400 euro, in ultimele 10 secunde ale licitației. Licitația incepea de la 10.000 Euro și s-a incheiat la 11.100 Euro. Așadar dupa 3 săptămâni de căutări active reușeam să gasim și să câstigăm o mașină pe gustul și in bugetul nostru.
Pe acest site lucrurile stau in felul următor: după incheierea licitației, se primește un email prin care ești anunțat dacă vânzătorul iși dă acordul pentru efectuarea tranzacției la prețul rezultat in urma licitației. Odată aceasta confirmare primită, ai la dispoziție 72 de ore să faci plata in contul carsontheweb. Plata se face in Euro, intr-un cont deschis in Belgia și pe lângă prețul final al mașinii trebuie să se mai achite și comisionul site-ului, in medie de câteva sute de Euro – noi am plătit 265 Euro. După recepționarea banilor in contul carsontheweb aceștia la rândul lor transferă banii in contul proprietarului de facto al mașinii- de regulă o societate de leasing. După ce aceasta din urmă receptionează banii in cont,câstigătorul licitației primește acordul de ridicare a mașinii din parcul unde se află. In mare, din momentul in care se câstigă mașina și până in acest moment trec cam 7-10 zile. La acest moment, in calitate de posesor al mașinii ai două alternative – poți merge să o ridici personal din parc sau poți trimite o companie de transport să ti-o ridice de acolo. Eu din rațiuni economice ( costurile aferente unei deplasări se ridică lejer la 700-800 euro) și de comoditate – am ales să trimit o companie de transport. Aici a existat o parte bună – din prisma faptului că am reușit să găsesc un transportator care elibera factură și chitanță pentru serviciul prestat, care a fost taxat la un preț foarte bun comparativ cu celelalte alternative dar și o parte extrem de supăratoare – și anume punctualitatea și seriozitatea sunt ca și inexistente- iți spun că ridică mașina azi dar de fapt o ridică peste 3-4-5 zile lucrătoare cand trailerul ajunge in zona unde se află parcul auto ( din ceea ce am aflat ulterior aceasta este o caracteristică a tuturor acestor transportatori de mașini). Cu toate acestea mașina a ajuns intr-un final bine in Romănia după alte 12 zile de așteptat și discutat zi de zi cu transportatorul. ( nu mă așteptatam la așa puțină punctualitate dat fiind faptul că vorbeam cu o firmă de ardeleni, dar trebuia să se dărâme cumva și mitul seriozității ardelenești :) )
Iar pentru aceia dintre voi care se intreabă cum se prezenta mașina vis-a-vis de decrierea avută pe site-ul de licitații vă pot spune următoarele: fix la fel. Pe site erau descrise in detaliu toate micile zgarieturi pe care mașina le avea și mai mult decât atât erau pozate și arătate unele pe care eu nici acum, după 2-3 săptămâni de folosire nu le găsesc foarte ușor.
Concluzionând experiența achiziționării unei mașini bazată pe o descriere (amănunțită ce-i drept) facută de un site de licitații, fără a auzi motorul cum toarce de un prieten care se pricepe foarte bine la mașini și fără a o supune la tot felul de teste care să iti certifice faptul că faci o alegere bună, este pe de-a dreptul o loterie, unde te rogi să ai un loz bun și să dai peste o mașină fără probleme majore și care să fi fost măcar servisată intr-o rețea autorizată a producătorului. Opelul cumpărat de noi, dincolo de faptul că prezintă o multitudine de mici zgărăieturi superficiale, a avut toate reviziile și intervențiile făcute doar la reprezentanțele Opel și pare o mașină bine inchegată, solidă și care dupa 117.000 km nu prezintă nici un zgomot suspect sau lucru care să te pună pe gânduri. Sperăm să fie o mașină viabilă pe care să o plimbăm cu spor și fără incidente in toată Europa in anii ce urmează!
Amatorii detaliilor tehnice găsesc mai jos o scurtă descriere a mașinii:
- Opel Zafira Tourer Eco-Flex Start Stop Sport
- Kilometraj – 117.523 km
- Motorizare – 1956 cm-121 Kw adica 165 CP
- 7 locuri
- Navigație
- Bi-xenon
- Senzori parcare
- Scaun șofer și pasager incălzite
- Volan incălzit – să vedem ce utilitate are la iarnă
- Interfață bluetooth
- Comenzi volan
- Pilot automat
- Jante aliaj
- Multe spații depozitare
- alte mici drăcii care imi scapă acum
ps: celor interesați de mai multe detalii și informații cu privire la procesul de achiziție vă vom răspunde cu mare plăcere la comentariile acestui post.
Sa o stapaniti sanatosi si sa va plimbati cat mai mult!!
Multumim frumos Cristina!
Intrebare: cum ai reusit sa-ti faci cont pe carsontheweb? din cate stiu e doar pentru persoane juridice
Salut Florin! Am folosit firma unor prieteni! Daca ai nevoie de infos te punem in contact!
Buna seara.
Imi puteti trimite va rog coordonatele de contact ale prietenilor cu firma? Ma intereseaza o masina.
Multumesc anticipat
Salut George,
Scuze pentru intârziere.
Iți scriu un email in seara asta și te pun in legătură cu unul din băieți iar mâine putem discuta mai multe.