De când am luat noua mașină – care între timp nu mai e așa nouă căci am și parcurs aproximativ 24.000 km – ne-am propus să călătorim ori de câte ori avem ocazia și să descoperim locuri noi în 4. Și weekend-ul acesta am găsit un motiv numai bun pentru o mini-vacanță în Transilvania – un show ecvestru ce s-a desfășurat în satul Prod din comuna Hochilag, județul Sibiu. Despre evenimentul acesta am aflat de la niște prieteni din cartier, care de câțiva ani îl bifează cu conștiinciozitate – lucru de altfel de înțeles ținând cont de locul unde are loc tot evenimentul și atmosfera extrem de cosmopolită oferită de participanții la show care provin din 14-15 țări europene.
Deci să iau pe rând lucrurile importante despre acest eveniment :
- numele lui este Horse Show, și are și un site dedicat. anul acesta a fost ediția a 6-a
- este un eveniment care crește de la an, așa că dacă doriți să participați anul viitor notați în agendă și faceți rezervări din timp.
- așa cum am scris mai sus se întâmplă în Transilvania, in satul Prod situat între Sighișoara și Mediaș
- pentru a ajunge în vecinătatea satului Prod, pe pajiștea unde este organizat evenimentul, se parcurge un drum conturat fin printre dealurile transilvănene. La prima vedere drumul pare atât de îngust încât ai impresia că nu vor încăpea simultan 2 mașini dar după ce te întâlnești cu prima mașină care vine din sens opus te relaxezi și te bucuri de peisajul verde care te învăluie
- festivalul începe vineri și se termină duminică. Noi am ajuns vinerea pe la prânz și pregătirile erau în toi- drept pentru care am stat vreo 2 ore și apoi ne-am îndreptat către Mediaș pentru a-l vizita. Sâmbătă însă lucrurile stăteau cu mult mai bine – era mult mai multă lume, toate dughenele cu bunătăți erau funcționale iar spectatorii umpleau tribunele.
- pentru că șoselele patriei sunt cum sunt, iar călătoritul cu 2 copii nu este chiar atât de ușor cum am vrea noi să pară, noi ne-am organizat excursia pentru a prinde zilele de vineri și sâmbătă de la eveniment. Dar după cum urma să aflăm acolo lucrurile interesante și spectaculoase urmau să se întâmple duminica. În consecință anul viitor ne vom programa să plecăm vinerea înspre Sighișoara și să ne întoarcem lunea, urmând să nu mai ratăm ziua de duminică.
- evenimentul în sine este foarte interesant pentru cei cu pasiune pentru cai. Noi nu putem spune că avem o pasiune sau o aplecare pentru domeniul ecvestru dar Thomas a avut câteva experiențe legate de cai la grădiniță drept pentru care în momentul s-a adus în discuție posibilitatea unui festival cu cai a fost extrem de încântat. Cei care însă nu sunt atrași de cai, se pot bucura de o atmosferă mișto colorată de români și unguri mișto și încă vreo 13-14-15 naționalități europene diferite. Din ce am văzut concursurile ecvestre sunt dedicate unor etape universitare, drept pentru care participanții sunt tineri studenți care par să se bucure din plin de această experiență inedită din mijlocul Transilvaniei. Pentru cei mici am văzut un stand unde se puteau colora/personaliza niște obiecte de artizanat, un mini tobogan gonflabil care avea și un mic spațiu de sărituri unde evident că Thomas nu a ezitat să intre și desigur 1-2 ponei disponibili pentru cei mici. Alte activități dedicate copiilor nu îmi amintesc să fi văzut și acum realizez că erau relativ puține activități dedicate copiilor
- despre partea culinară nu vă pot spune mare lucru deoarece nu am reușit să mâncăm acolo felurite mâncăruri – doar niște papanași și un colac secuiesc – sensibil mai scump ca cel din parcările supermarket-urilor din București. Puteai mânca ceva mici, cârnăciori și de aveai poftă de Vamă îl găseai char și pe faimosul Shoni cu ceaunurile sale pline de bunătăți. Iar după ce mâncai câte ceva găseai și să te răcorești, căci au fost câteva zile călduroase și tare bine mai intra o bere pentru cei care nu conduceau.
- la anul ne-ar plăcea să găsim ceva mai multe activități atât pentru cei mici căt și pentru adulți. De asemenea veșnica vată pe baț, deloc sănătoasă și deloc tradițională să fie inlocuită cu niște bunătăți veritabile de prin partea locului iar organizatorii să se preocupe să aducă ceva producători neaoși transilvăneni care cu siguranță ar avea multe de oferit și arătat în acest set-up cosmopolit pe care îl produce evenimentul.
În mare cam acestea sunt impresiile noastre despre Horse Show. În ciuda faptului că nu am stat atât de mult timp pe cât ne-am fi dorit sau cât ar fi trebuit să merite tot efortul ajungerii acolo, noi suntem bucuroși că am ajuns să vedem live cu ce se mănâncă un astfel de concurs/festival, să descoperim Transilvania cu satele ei spectaculoase și extrem de frumos colorate și să ne bucurăm de câteva zile de călătorit în afara Bucureștiului.
Pentru noi a fost un weekend și o experiență reușită drept pentru care anul viitor ne propunem să ne planificăm din timp și mai bine pentru a ne bucura din plin de eveniment și de împrejurimile zonei.