Cu toate că au trecut aproximativ 3 săptămâni de când ne-am întors din vacanță și am reintrat deja în normalul cotidian, am zis să notez câteva din concluziile legate de călătoria noastră, poate vor fi ulterior de folos cuiva.
- Dacă doriți să treceți granița pe la Arad ( Nădlac) vă recomand să găsiți în Arad ieșirea spre autostrada care leagă orașul de Timișoara și în felul acesta puteți evita drumul vechi de la granița română-ungară care vă urcă pe autostradă la câțiva km. Noi am fost obosiți și neatenți și am ratat să urcăm pe autostrada imediat după Lukoil de la granița maghiară, la dus.
- Drumul cu 2 copii în mașină poate fi foarte stresant atât pentru voi cât și pentru ei, dar nu vă abțineți să luați in spate cât mai multe jocuri și chestii cu care să-i țineți ocupați. Chiar dacă se pot dovedi obositoare pentru cel care conduce jucărioarele cu lumini și diverse zgomote sunt cele mai de efect (desigur după 8-9 de mers nu prea mai funcționează nimic :D)
- Dacă vă înhibă aglomerația de pe pârtiile noastre sau aveți nevoie de spațiu pentru a exersa scheme și trick-uri, atunci cu siguranță Austria este unul din locurile unde vă puteți feri de aglomerație.
- În Austria este recomandat să nu alimentați la benzinăriile de pe autostradă. Încercați să căutați o benzinărie când mai aveți combustibil de 80-100 km și ieșiți de pe autostradă deoarece diferențele de preț sunt semnificative – de la 0,96 Euro/L la 1,23 Euro/L (pentru motorină). În plus există și benzinării în care nu există nici un angajat – automatizate complet – și unde prețurile sunt foarte avantajoase.
- În ciuda faptului că limita de viteză pe autostradă este la fel ca la noi, de 130km/h, se poate merge lejer cu 145-150km/h dacâ țineți cont de radarele fixe, care sunt din timp semnalizate pe Waze. În rest condusul pe austrazile lor este foarte civilizat și toată lumea respectă regulile de bun simț, drept pentru care oboseala se instalează mult mai greu.
- Tot pe autostrăzile din Austria am observat din plin “Rasthaus-urile”. Sunt acele parcări unde puteți găsi toalete și dușuri și pe care noi le-am folosit destul de des deoarece atât copiii, cât și noi mai aveam nevoie de pauze de dezmorțire. În ciuda preconcepției noastre că nu ar fi la fel de curate, experiența ne-a arătat că sunt extrem de bine întreținute și se pot folosi chiar și pentru spălarea unui bebeluș.
- Prețurile din Austria (baruri și restaurante) nu sunt nici pe departe mici dar nici exagerat de mari și cel mai important este faptul că sunt corelate cu contextul economic de acolo. O bere de 0,5L la draft costă 4 Euro atât la cabana de la baza pârtiei cât și la barul hotelului de 3-4 stele sau într-un restaurant oarecare din oraș. Noi nu prea am întâlnit discrepanțe flagrante de preț, dar nici nu putem spune că am vizitat foarte multe locuri în acest scop.
- În mare concluzia noastră este că Austria nu este o destinație ieftină. Iar dacă sunteți gurmanzi din fire atunci este recomandat un hotel cu demipensiune, deoarece un mic dejun pentru 2 adulți și un copil de 4 ani ( al nostru când are chef mănăncă cât un adult), poate ajunge liniștit la 45-50 Euro. Iar un prânz cu felul 1 și 2 pentru fiecare, ceva de bâut și un desert, cred că îl putem considera la un 70-80 Euro. Dacă mai adaugâm și 40 euro pentru cină avem deja 130 Euro fără apres-ski și alte mici pofte vinovate că doar suntem în vacanță.
Pentru noi această vacanță a fost o experiență frumoasă și interesantă din mai multe motive: prima ieșeală în 4 patru, primul dintre multele drumuri lungi europene pe care le avem planificate, prima dată în Austria și prima școală de ski pentru Thomas.
Lucrurile au mers cum le-am planificat, nu am avut parte de surprize nici cu noi și nici cu cei mici, copii au fost un monument de răbdare și de înțelegere. Mama lor a găsit inspirație să-i distreze aproximativ 2890 de km, mașina in ciuda faptului că ieșise din service abia cu o zi înainte s-a comportat exemplar, așadar avem destule motive să începem să planificăm următoarea escapadă.
Câteva poze din frumoasa noastră vacanță aveți aici